Shopping Cart

You have 0 items

Anul Nou Chinezesc

Posted by editor on februarie 22, 2015  /   Posted in Anotimpuri si Sentimente in Culori

LEGENDA INCEPUTULUI DE AN LA CHINEZI

Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit chú xī si este aniversat şi în Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia şi Malaezia… si in toate comunitatile de chinezi din lume. Sarbatoarea si festivitatile tin 15 zile. Originea sărbătorii are o vechime de secole și este înconjurată de mai multe legende și obiceiuri.

În cele 15 zile de festival, chinezii din lumea întreagă respectă câteva tradiţii şi obiceiuri vechi de secole. Fiecare familie trebuie să facă o curăţenie generală în casă, pentru a îndepărta necazurile din anul care se încheie. De asemenea, locuinţele sunt împodobite cu decoraţiuni din hârtie roşie, iar oamenii îşi fac cadouri şi întâmpină Anul Nou cu artificii şi petarde, pentru alungarea răului.

 

Cateva din TRADITIILE NOULUI AN CHINEZESC pentru fiecare zi din cele 15 ale festivitătii:

# Prima zi a Anului Nou Chinezesc, cea a Lunii Noi, este dedicată întâmpinării zeilor cerurilor şi pământului. Se practică abţinerea de la consumul de carne, considerându-se că asta aduce o viaţă lungă şi fericită.

# În a doua zi se fac rugăciuni adresate strămoşilor şi tuturor zeilor; se aprind lumanari la toate templele. Câinii sunt îngrijiţi cu multă atenţie şi sunt hrăniţi bine, căci se crede că a doua zi este ziua de naştere a tuturor câinilor.

# În zilele a 3-a şi a 4-a, ginerii au îndatorirea de a prezenta socrilor respectul lor.

# A 5-a zi, numită Po Woo, este dedicată Zeului Bogăţiei. Oamenii rămân acasă pentru a-l onora. Nimeni nu merge în vizite la rude sau la prieteni în această zi, fiindcă se crede că asta aduce ghinion.

# Din ziua a 6-a până în a 10-a zi, chinezii îşi vizitează, după dorinţă, fără a fi invitaţi, rudele şi prietenii. Ei se duc şi la temple ca să se roage pentru noroc şi sănătate.

# Ziua a 7-a este cea în care agricultorii îşi expun produsele. Cu acest prilej se prepară o băutură specială, din 7 plante diferite. Aceasta se consideră a fi şi ziua de naştere a tuturor fiinţelor umane.

# În a 8-a zi are loc o cină în familie, la lumina calda si difuza a lumanarilor, iar la miezul nopţii se adresează o rugăciune Zeului Cerurilor.

# În a 9-a zi se aduc ofrande Împăratului de Jad, una dintre cele mai importante zeităţi Daoiste.

# Zilele a 10-a, a 11-a şi a 12-a sunt cele în care prietenii şi rudele trebuie invitaţi la cină.

# După atâtea mese bogate, ziua a 13-a este rezervată unei diete mai simple, pentru purificare.

# A 14-a zi este rezervată pentru a se pregăti Festivalul Lanternelor, marea festivitate care va avea loc în cea de-a 15-a zi, pe Lună Plină.

 

ROSU este culoarea bucuriei si a inceputului inpirand bogatie, incredere in noul inceput.

2 Comments

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*